Rosacea ili Couperosa

Rosacea se često naziva i bolešću kože 21. stoljeća, jer se učestalost pojavljivanja rosacee u zadnje vrijeme povećala čak za 35%.

Rosacea je kronična upalna bolest obilježena crvenjenjem lica, teleangiektazijama, eritemom, papulama, pustulama, te u teškim slučajevima rinofimom, koja zahvaća prvenstveno lice i vlasište i rijetko se javlja na drugim dijelovima kože. Ipak, ponekad mogu biti zahvaćene samo oči, bez kožnih promjena. Bolest je češća kod žena, a najčešće pogađa osobe u dobi između 30 i 50 godina, pogotovo ljude svijetle puti. Često se naziva i bolešću kože 21. stoljeća, jer se učestalost pojavljivanja rosacee u zadnje vrijeme povećala čak za 35%. 

Dijagnoza se zasniva na karakterističnom izgledu – crvenilu lica – a liječenje ovisi o fazi bolesti te o tome koliko je proširena. Naime, bolest se može javiti u nekoliko faza koje zahtijevaju različiti pristup u liječenju te izbor različitih kozmetičkih proizvoda koji najbolje ublažavaju simptome svake pojedine faze i zaustavljaju pogoršanje bolesti. Dermatolozi i kozmetičari koji su prošli Reviderm akademiju i u svakodnevnom radu koriste Reviderm dermokozmetičke proizvode posebno su educirani za analizu kože i dijagnosticiranje rosacee, kao i za izbor odgovarajućih proizvoda, ovisno o tipu i težini problema.

Želiš saznati kako ispravno njegovati svoju kožu?

Kontaktirajte Reviderm specijalista

Koji su najčešći uzroci Rosacee ili kuperozne kože?

Koji su najčešći uzroci Rosacee ili kuperozne kože?

Uzroci zbog kojih se kod nekoga javlja rosacea danas su još uvijek uglavnom nepoznati, no čini se kako osnovni poremećaj leži u vazomotornom nadzoru (zdravlju i čvrstoći krvnih žila na licu), odnosno bolest se povezuje s poremećenim venskim odvodom krvi iz lica. Pretpostavlja se da na pojavu rosacee može utjecati niz faktora koji se povezuju s naslijeđem, ali i okolišnim faktorima.

Tako se, na primjer, bolest češće javlja kod osoba koje imaju povećani broj grinja u kosi (Demodex folliculorum) i infekciju s Helicobacterom pylori. Zapaženo je učestalije javljanje bolesti kod osoba svijetlije puti, kod krvne grupe Rh A+, kao i kod osoba koje imaju migrenu.

Koji su glavni simptomi tijekom različitih faza Rosacee?

Koji su glavni simptomi tijekom različitih faza Rosacee?

Tipičan je razvoj bolesti kroz četiri faze koje se međusobno nadopunjuju i obično slijede jedna za drugom. Doduše, iskustvo stručnjaka koji su prošli Reviderm akademiju pokazuje da neki klijenti ulaze neposredno u upalni stadij, preskačući ranije stadije bolesti.

U nultoj nultoj fazi rosacee, pacijenti često opisuju kako im se lice često zna neugodno zacrveniti, što prati neugodno bockanje i zatezanje. Povod za to nerijetko su izlaganje suncu, emocionalni stres, hladno ili toplo vrijeme, alkohol, začinjena hrana, vježbanje, vjetar, kozmetika te vruće kupke ili vruća pića, a često se javlja i kod onih koji su navikli redovito odlaziti u saunu. Crvenilo lica i bockanje su simptomi koji se javljaju i mogu potrajati i tijekom ostalih faza bolesti.

U vaskularnoj fazi ili prvom stupnju rosacee, uz crvenilo lica (eritem) obično se razvija i edem (nakupljanje vode), uz brojne teleangiektazije (proširenje krvnih žila), vjerojatno kao rezultat trajne vazomotrone nestabilnosti.

Često slijedi upalna faza, ili drugi stupanj rosacee, kod koje se razvijaju papule i pustule (potkožni prištići i prištići na koži koji sadrže gnoj), zbog čega rozaceu nazivaju i aknama odraslih. Iako ponekad može slično izgledati, rosacea nema nikakve veze s aknama.

Neki bolesnici razvijaju kasniji stadij rozacee, obilježen grubom hiperplazijom tkiva obraza i nosa (rinofima) koja je uzrokovana upalom u tkivu, odlaganjem kolagena i hiperplazijom žlijezda lojnica.

Što treba imati na umu kod izbora linije za njegu kuperozne kože?

Prvotno početno liječenje rosacee oslanja se na izbjegavanje poticaja (uključujući nanošenje krema sa zaštitnim faktorom), s ciljem da se postigne i kasnije održava nadzor nad simptomima, kako bi se održavalo stanje, jer potpuno izliječenje, na žalost, nije moguće.

U upalnoj fazi bolesti mogu se primijeniti antibiotici, dok je u ostalim fazama jako važno pravilno izabrati između više mogućnosti liječenja: od mikrodermoabrazije, ultrazvučne terapije uz neuro formulu pa do dermokozmetike koja prati svaki tretman i koristi se kao dodatna terapija u kućnoj njezi.

Prednosti Reviderm dermokozmetike u liječenju rosacee

Reviderm je razvio vlastiti pristup tretiranju pojedinih faza bolesti, pri čemu je izuzetno važno da se sve radi sinergijski, kako bi se postigli brzo vidljivi rezultati u kratkom roku. Tretmani su raspoređeni u pakete od po šest dolazaka, svakih 7 do 10 dana, kada se, ovisno o stupnju problema, sinergijski povezuju Reviderm mikrodermoabrazija, ultrazvuk i dermokozmetika. 

U nultoj fazi i prvom stupnju rosacee najčešće se primjenjuje tretman mikrodermoabrazije, koja nije pogodna ako se već razvila upala. Reviderm mikrodermoabrazijom uklanja serožnati sloj s površine kože, što omogućava da ultrazvučni tretman počne djelovati brže te da proizvodi koji imaju i medicinsku komponentu bolje prodiru ispod kože.

Ultrazvučna terapija uz neuro formulu može se primijeniti u svim fazama bolesti. Ta terapija umiruje, smanjuje crvenilo, povećava protok kroz limfne čvorove, pa na taj način reduciramo crvenilo i osiguravamo da vrijedni nutrijenti iz kozmetike bolje prodiru ispod kože. Neuro formula koja se koristi uz ultrazvučnu terapiju posebno je patentirana formula čije molekule ultrazvuk ne razbija, već povećava njenu učinkovitost, dok posebni peptidni lanci nakon 12 do 20 minuta rada ultrazvukom smanjuju crvenilo i koža se smiruje.

Tijekom svake spomenute faze koristi se posebno izabrana dermokozmetika, koja prati tretmane i promjenu stanja kože i jako je važno da se koristi kao terapija i za vrijeme kućne njege.

Izdvajamo iz Reviderm linije za terapiju kuperozne kože

Za kuperoznu kožu

Kod rada s kuperoznom kožom uvijek je jako važno da klijent koristi i preporučenu kućnu njegu. Zbog osjetljivosti kože, za čišćenje u prvim fazama preporuča se Gentle Cleansing Milk i Gentle pH Balancer, dok u upalnoj fazi bolesti treba koristiti Couperose therapy serum 1 (koji smiruje upalu), ili Couperose therapy serum 2 (koji odlično regulira crvenilo).

Za njegu kože

Za njegu kože koristite Couperose therapy fluid ili cream, ovisno o količini lipida u koži, pa do Couperose therapy maske, koja je vrlo važna u početku terapije, jer pomaže balansiranju kože i vidljivo reducira crvenilo.

Za svakodnevnu primjenu

Uz redovitu svakodnevnu primjenu ovih proizvoda, posebna kombinacija aktivnih sastojaka (VEGF stop), potaknut će jačanje krvnih žila i zaustavljanje njihovog daljnjeg pucanja i širenja. Kad se stanje kože jednom dovede pod kontrolu, potrebno je stalno održavanje njegom kože kod kuće odgovarajućim kozmetičkim preparatima, kako bi bolest bila pod kontrolom.

Savjet više za terapiju kuperozne kože

Ako rosaceu prate i jako izražene teleangiektazije – proširenje kapilara, venula ili arteriola, koje djeluju kao crvenkasto žarište – često se uz kuperozne tretmane kombinira i tzv. žuti laser, uz pomoć kojeg se već nakon tri do četiri tretmana vrlo uspješno rješavaju ispucale krvne žile.

Prijavite se na Newsletter!

posebne pogodnosti te besplatni savjeti iz Reviderm svijeta na dohvat ruke!

Pitaj Kristinu

Telefon: + 385 99 239 9811
Email: info@REVIDERM.hr
Kris Derma d.o.o.
Nova Cesta 76, 10000 Zagreb
OIB: 77449587188