Seborrhoea Sicca

Seboreična koža je zdravstveni i estetski problem koji pogađa sve veći broj ljudi

Seboreična koža je zdravstveni i estetski problem koji pogađa sve veći broj ljudi. Pritom može biti riječ o suhoj, odnosno isušenoj koži (koja se naziva sicca), ili masnoj, uz pojačano lučenje sebuma, zbog čega je moguće i povremeno izbijanje prištića. No, za razliku od klasične masne kože, seboreična koža koja je masna se ne sjaji, već često izgleda matirano, a može često biti prisutno i ljuštenje i crvenilo.

Seboreična koža je vrlo osjetljiva, netolerantna, snažno reagira na vanjske podražaje. Često se javlja u području oko vlasišta i obrva, na koži lica, na središnjim dijelovima prsnog koša, oko pupka, a može se javiti i u području prepona.

Želiš saznati kako ispravno njegovati svoju kožu?

Kontaktirajte Reviderm specijalista!

Koji su uzroci
suhe seboree?

Pretpostavlja se da na razvoj bolesti utječu nasljeđe i hormoni, dok emocionalni stres i klima mogu dovesti do pogoršanja problema. Tako zimi, na primjer, često dolazi do pogoršanja seboreje. Bolest se povezuje i s prisutnošću gljivice Pityrosporum ovale, imunološkim poremećajima, nezdravom prehranom i konzumacijom previše alkohola.

Može se javiti i kod novorođenčadi, u prva tri mjeseca života, s tim da se kod male djece u pravilu javlja na vlasištu. Češća je kod beba koje imaju povećanu tjelesnu težinu i hrane se umjetnim mlijekom. Smatra se da je za to odgovorna pojačana produkcija loja, koja se javlja zbog djelovanja majčinih hormona koji s posteljicom pređu u krvotok djeteta.

Kod odraslih, seboreju na vlasištu može izazvati prečesto pranje kose, pogotovo ako koristimo agresivne šampone, a uz crvenilo kože vlasišta, jedan od simptoma je i suha ili masna prhut.

Koji su najčešći znaci kože sa suhom seboreom?

Na koži se javljaju žarišta ružičasto-crvene boje, koja mogu biti lagano uzdignuta i prekrivena žutim ljuskicama koje se ljušte. Često se javlja i svrbež kože. Na područjima kože zahvaćenim seborejom može se javiti i infekcija bakterijama, zbog čega koža može postati vlažna i kasnije se pojavljuju kraste.

Što treba imati na umu kod njege suhe seboree?

Ako postoji sekundarna infekcija bakterijom, može biti potrebna primjena antibiotika, odnosno antimikotičkih pripravaka, ako se utvrdi prisutnost gljive Pityrosporum ovale. Svakako treba izbjegavati agresivne šampone i preparate za čišćenje lica, kao i masnu i pretjerano začinjenu hranu.

Seboreična koža ‘ne voli’ kemijske pilinge, ali zato odlično reagira na mehaničke, prvenstveno mikrodermoabraziju. Tim se postupkom uklanja rožnati sloj kože pa koža može bolje ‘disati’. Ujedno, uklanjaju se ljuskice, koje takvu kožu dodatno čine nečistom. Terapija čini kombinacija mikrodermoabrazije i ultrazvučnih tretmana, koji pomažu da se koža umiri i dubinski potakne hidratizacija.

Izdvajamo iz Reviderm linije za njegu seboreične kože

Dnevna i noćna njega

U dnevnoj i noćnoj njezi važno je uvesti proizvode na bazi ektoina, koji može vrlo brzo obnoviti i regenerirati kožu. Također, važno je da kreme sadržavaju DMS sistem (Derma membrane system) koji osigurava da sve ono što smo nanijeli na kožu i ostane u njoj, odnosno da ne isparava.

Za područje oko očiju

Na područje oko očiju preporuča se nanositi Revidermov Refresh eye gel, za dubinsko vraćanje hidratacije ovom osjetljivijem području, kako bi se minimizirale bore nastale prebrzim isušivanjem potkožja.

Kreme za dan i noć

Za dnevnu i noćnu njegu tu su i Revidermove kreme Sicca control day i Sicca control night, koje će revitalizirati kožu, balansirati njen pH i zaštititi je od daljnjeg isušivanja.

Savjet više za seboreičnu kožu koja se ljušti

Ako je došlo do ljuskanja kože, to je znak nedostatka kalcija i svakako ga treba uvesti u terapiju, kroz Revidermov koncentrat Sicca calcium serum. Serum je vrlo intenzivan i već nakon 2 tjedna vidljivo umanjuje ljuskanje kože.

Prijavite se na Newsletter!

posebne pogodnosti te besplatni savjeti iz Reviderm svijeta na dohvat ruke!

Pitaj Kristinu

Telefon: + 385 99 239 9811
Email: info@REVIDERM.hr
Kris Derma d.o.o.
Nova Cesta 76, 10000 Zagreb
OIB: 77449587188