Ivanka Kosanović

Tekst napisala: Ivanka Kosanović

Vlasnica Estetskog centra Madame, Specijalist za problematičnu kožu

Prevencija akni

Uvijek pričamo kako se riješiti akni, ali kako pristupiti koži da se akne ne pojavljuju? Ako svaka koža luči sebum, zašto baš vama onda nastaju akne?

Osim genetskog nasljeđa, kod nekih ljudi njihove su lojne žlijezde osjetljivije na stvaranje hormona zaslužnog za proizvodnju sebuma. No, imajući to na umu treba uzeti u obzir da čitav niz naših svakodnevnih navika utječe na stvaranje akni. Akne se pojavljuju uvijek na isti način: gdje prevelika količina sebuma začepljuje pilosebacealne kanale i privlači mikrobe te tako nastaju komedoni.

Kada prvi puta otići na pregled lica?

Tada se postavlja pitanje poput – kada zapravo prvi puta otići na tretman lica?
Pojava prvih 15 mitesera već je znak da je vrijeme da posjetite stručnu osobu.

Ključno je stručnim pregledom stanja kože odrediti pravilnu kućnu njegu s nekomedogenim proizvodima koji smanjuju lučenje sebuma, rade na vraćanju vlage i djeluju antibakterijski. Osim toga, preporuka je temeljito odstranjivanje šminke proizvodima za čišćenje lica koji ne isušuju, korištenje proizvoda s manje lipida te proizvoda poput salicilne kiseline koji će prevenirati stvaranje mitesera te novih upala.

Naš zadatak kao stručnjaka za kožu je da medicinskim mehaničkim čišćenjem lica odstranimo sebum, djelujemo antibakterijski te stvorimo zdravi sloj kože koji će se boriti protiv „bakterija“. Bitno je da je osoba sklona upalama dosljedna odlasku na čišćenje lica svakih mjesec dana.

Moja preporuka za kućnu njegu su REVIDERM proizvodi iz linija: 

Seborrhoe sicca – za dehidriranu kožu

Balansira pH vrijednost kože.
Preparat za dehidriranu kožu.

Mlijeko za uklanjanje nečistoće.

Tonik koji kontrolira pH vrijednost kože.

Seborrhoe oleosa – za masnu kožu

Serum za regulaciju sebuma i upala.
Tonik namijenjen tretiranju masne kože.
Što još možete učiniti kako bi spriječili nastajanje akni?

Neki od faktora mogu biti hormonalni disbalans, stresan način života, prekomjerna konzumacija ugljikohidrata, masti i šećera. Preporučuje se savjetovanje s endokrinologom (specijalistom za hormone) ili ginekologom (specijalistom za ženske reproduktivne organe). Potrebno je usvojiti zdravu i uravnoteženu prehranu te razmisliti o uzimanju dodataka prehrani kao što su spirulina i probiotici. Spirulina( vrsta modrozelene alge) sadrži široki spektar antioksidansa koji pomažu našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala. Kao dodatak prehrani preporučuje se zbog svog antibakterijskog, antioksidacijskog te protuupalnog djelovanja. Također, savjetujemo često mijenjanje jastučnice, držanje kose dalje od lica te manje dodirivati lice rukama kao prevenciju prenošenja bakterija na lice.

Lječenje akni povjerite stručnjacima

Liječenje akni započinjemo individualnom pristupom svakom klijentu uz analizu lica i savjetovanje, stoga je iznimno važno pravodobno početi primjerenu terapiju kako bi se spriječilo stvaranje ožiljaka. Najvažnije je zapamtiti kako je u njezi kože zahvaćene aknama, stručno mišljenje od neprocjenjive važnosti. Budući da je lice upravo ono što prvo primijetimo, razumljivo je željeti lijepo i njegovano lice bez akni, crvenila i drugih kožnih problematika.

Related Posts